Hornborgasjön

Hornborgasjön ligger i den gamla landsbygden i högplatån av Västergötland. En mängd fornlämningar och stenmurar vittnar om verksamhet från tidigare generationer.

Känd som en fågelsjö, som härjas av otaliga försök att sänka nivån på vatten, återupplivas Hornborgasjön av ett omfattande och unik restaureringsprogram. Ett paradis för rastande och häckande våtmarksfåglar. Varje år lockar de livliga dansstegen stora skaror av åskådare.hotell skövde

Vid Hornborgasjön finns två informationscentrum (naturum Hornborgasjön och Trandansen), promenadspår, fågeltorn, husrum, caféer och betande lantraser.

Hornborgasjön förvaltas av Länsstyrelsen i Västra Götaland och bör absolut inte missas om du är på besök i Skövde. Tranorna kommer till fälten vid soluppgången. De äter och dansar i fälten hela dagen fram till solnedgången, när de återvänder till sina sovutrymmen i grunda delar av sjön, där de skyddas mot rovdjur. Ibland kommer de mycket nära Trandansen – bara 30-40 meter bort – ibland stannar de ett par hundra meter från informationscentralen.

Tranor parar ofta för livet, och dansen stärker banden mellan fåglarna. Under dansen, hoppar tranorna högt upp i luften, bågar och cirklar runt varandra. Det finns ingen bestämd tid när fåglarna dansar, men om du håller koll på fälten kommer du nästan säkert se tranor dansa. Glöm inte att ta med kikare och en kamera. Du kommer att tillbringa mycket tid utomhus, så klä dig beroende på vädret.